Δικαστήριο της Οκλαχόμα ανέστειλε την ισχύ νόμου για τα βίαια βιντεοπαιχνίδια

 

 

«Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Οκλαχόμα ανέστειλε την ισχύ νέου νόμου που απαγορεύει την πώληση βίαιων βιντεοπαιχνιδιών σε παιδιά.

Η Ένωση Εμπόρων Ψυχαγωγίας και η Ένωση Λογισμικού Ψυχαγωγίας αμφισβήτησαν την συνταγματικότητα του νόμου ενώπιον του Δικαστηρίου, υποστηρίζοντας ότι θέτει περιορισμούς στην αρχή της ελευθερίας του λόγου. » (Από το Lawnet )

 

Σημασία εδώ έχει το επιχείρημα της υπεράσπισης. Να υπενθυμίσω πως όταν είχαμε στην Ελλάδα τις κάποιες συλλήψεις και παραπομπές σε δίκη με βάση τον Νόμο 3037/02, ο Έλληνας δικαστής ανέτρεχε στο Άρθρο 5 του Συντάγματος, περί ελεύθερης διαμόρφωσης της προσωπικότητας.

 

Φυσικά η ελληνική νομική τάξη διαφέρει από την αντίστοιχη αμερικανική, και ενώ ο έλληνας δικαστής θα ανατρέξει στο Άρθρο 5, οι Αμερικάνοι συνήθως χρησιμοποιούν ως πανάκεια για την υποστήριξη των κάποιων ανθρωπίνων δικαιωμάτων τον ελεύθερο λόγο. Απλώς ήθελα να επισημάνω πως σε ό,τι αφορά τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, θεμελιώνεται προοδευτικά η αντίληψη και στη Δικαιοσύνη ότι το ηλεκτρονικό παιχνίδι αποτελεί μια ζωντανή, καθημερινή δραστηριότητα. Και θέλω να πιστεύω ότι αυτή η τάση δεν πηγάζει μόνο από την διαπίστωση ότι από πίσω υπάρχει μια ισχυρή βιομηχανία παραγωγής και εμπορικής διακίνησης λογισμικού ως κάποιος σημαντικός οικονομικός πόρος – επομένως ως το ουσιαστικά προστατευόμενο αγαθό.