Να-μασ-τε-παααα-λιιιι!

Ας δούμε πώς μας τα λέει το Lawnet για αυτό το ενδιαφέρον και ακολουθεί κάποια συζήτηση μετα ξηροκαρπίου:

Ο ΟΗΕ προετοιμάζει τις εργασίες του Φόρουμ για την Διακυβέρνηση του Διαδικτύου
Ο ΟΗΕ προετοιμάζει το όργανο ενώπιον του οποίου θα διεξαχθεί η δημόσια συζήτηση για τα πιο σημαντικά προβλήματα του Διαδικτύου.

Παρόλο που το Φόρουμ για την Διακυβέρνηση του Διαδικτύου (IGF) δεν έχει την εξουσία να επιβάλλει τις αποφάσεις του, αναμένεται να έχει μεγάλη επίδραση στην εθνική πολιτική των χωρών στο θέμα των δικτύων.

Το Φόρουμ είναι αποτέλεσμα των θερμών διαπραγματεύσεων για τον τρόπο διοίκησης του Διαδικτύου στα πλαίσια της Συνάντησης Κορυφής για την Κοινωνία της Πληροφορίας.

Η Ελλάδα προσφέρει φιλοξενία για την πρώτη επίσημη συνάντηση του Φόρουμ για την Διακυβέρνηση του Διαδικτύου .

Εσείς αυτό το Φόρουμ το ξέρατε; Όχι;! Είναι κάποια ντροπή!

Γιατί αυτό το Φόρουμ (και το επίσημο διεθνές link) είναι η αφορμή που κατεβαίνω Ελλάδα φέτος και με πληρωμένα τα εισιτήρια, ως εκπρόσωπος ενός Πανεπιστημίου, μίας Σχολής και κάποιου ερευνητικού κέντρου. Πώς λέμε¨Οι Τρεις Ιεράρχες ήταν οι εξής δύο: ο Μέγας Βασίλειος»; Κάτι σαν κι αυτό.

Πέρα, όμως, από την κάποια πλάκα και δικό μου ψεύτικο σαρκασμό, το event είναι μεγάλο και αρκετά σημαντικό, για εμάς τουλάχιστον που ασχολούμαστε με τις προοπτικές του Νόμου στο Διαδίκτυο. Πολιτικές που θα επισημοποιηθούν με νόμο σε λίγα χρόνια για να βασανίσουν τους χρήστες, θα προταθούν στην Αθήνα από 30 Οκτωβρίου μέχρι 2 Νοεμβρίου.

Ή το κακό στη ρίζα, ή μια πολλή καλή ευκαιρία να γίνει διάλογος με τους ιθύνοντες και να αποτραπούν τα κακώς κείμενα, πριν καν η άκρη της πένας αγγίξει το χαρτί.

Το Φόρουμ πραγματοποιείται με τη συνδρομή και συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών, της Ελλάδας, εκπροσώπων όλων των ενδιαφερομένων κυβερνήσεων και (κυρίως) του ιδιωτικού τομέα, που θέση έχει το πάνω χέρι για ότι συμβαίνει στην πράξη μέσα στο Διαδίκτυο. Με άλλα λόγια, όλοι. Από την Microsoft και την ICAAN μέχρι την… Ουγκάντα. Προφανώς και θα επικρατεί κάποιος μικροπανικός στη Βουλιαγμένη.

To πρόγραμμα είναι αρκετά βαρύ, υπερφορτωμένο θα έλεγα. Επειδή δεν έχω laptop για να κάνω επιτόπιο blog-coverage στις συζητήσεις, θα αποπειραθώ να καλύψω τις πιο σημαντικές από τις προτεινόμενες πολιτικές μετα στενογραφίας και κασετοφώνου.

Βεβαίως είναι πιο ασφαλής λύση, καθώς η εξερχόμενη Blogosphere θα παρακολουθείται(!) ημερισίως και θα ανακοινώνεται στους παριστάμενους. Διαβάστε εδώ, στο τέλος της σελίδας.

Ενδιαφέρον είναι και το (σχετικά ανενημέρωτο) link που έχουν προσθέσει οι διοργανωτές και συγκεντρώνει τις έως τώρα σχετικές αναφορές στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ.
Αν και μπορούμε να σταθούμε με κάποιο σκεπτικισμό απέναντι σε γενικά παρόμοιου πνεύματος και φύσης διεθνείς συνευρέσεις, όπου πολλά ακούγονται και λίγα ουσιαστικά συμφωνούνται -κάποιοι μπορούν να ισχυριστούν ότι στην τελική όλα συμβαίνουν για το θεαθείναι (συγγνώμη για την ορθογραφία, εμι-Gres είμαι)- οι τάσεις, που θα έρθουν στην επιφάνεια, ουσιαστικά θα επισημάνουν τις διαθέσεις των παρευρισκομένων οργανισμών, εταιρειών και κυβερνήσεων. Με άλλα λόγια θα μας προετοιμάσουν (ψυχολογικά :Ρ) για το τι μέλλει γενέσθαι.

Βεβαίως, θα παρευρίσκονται και η «Διαδικτυακή Αναρχία», οι μη κυβερνητικοί οργανισμοί που πολεμούν για την απελευθέρωση του λογισμικού και για την θεσμοθέτηση στοιχειωδών ελευθεριών για τους χρήστες.

Πρώτη μου εντύπωση, το Φόρουμ θα είναι ή απελπιστικά βαρετό ή τ ρ ε λ ά ενδιαφέρον!
Βασικές πληροφορίες για τη διοργάνωση και άλλες πηγές, όπως και σχετικό thread με προτάσεις για το πώς μπορείτε να παρακολουθήσετε τις εργασίες του Φόρουμ, χωρίς να χρειαστεί να τα βάλετε με την αστυνομική φρουρά έξω από το Κάραβελ!

Περισσότερα όσο περνάν οι μέρες.

Advertisements