OK…

Στα προσωπικά μας, περάσαμε αρκετές δύσκολες στιγμές, πολλή πίεση, ταξίδια στα εξωτερικά και dancercise σε θαλαμηγούς με συλφίδες από την Εσθονία.

1. Ο Δασκαλάκος ήταν λεβεντιά
Να προσθέσω, βεβαίως, ότι η Βρετανική Παιδεία δεν δουλεύει όπως θα έπρεπε και όπως την οραματίζονται – εξιδανικεύοντάς την, βεβαίως – οι επενδυτές εκτός Αλβιόνας – με άλλα λόγια οι κακόμοιροι γονείς που στέλνουν τα θρεφτάρια τους στη Σκοτία για σπουδές: Εδώ και ένα μήνα ανήκω επισήμως στο διδακτικό προσωπικό της Νομικής.

Ήρθε ο Shaft της Νομικής επιστήμης να σας σκίσει τους μουσαμάδες και τις ταπετσαρίες. Τρέμε Κοραή, τρέμε Μοντεσόρι – αλλά εγώ είμαι καλύτερο αγόρι – τρέμε Αραβαντινέ, κρύψου Σπυριδάκη, τρέμει και η Αγια Σοφιά, το μέγα μοναστήρι. Τρέμει και η μικρή Αννούλα από το κρύο. Αυτά…

2. Η Ελλάδα που αντιστέκεται
Αντιλαβού και πρόσχομεν, ότι πίσω στην πατρίδα τα θέματα τρέχουν. Έμεινα στήλη γάλακτος όταν κάποιος μου ψιθύρισε περί καρτέλ και μαρτέλ και ζάχαρες κ.λπ. Σαν τη γυναίκα του Λοτ που γύρισε να ρίξει ένα τελευταίο βλέφαρο στα Σόδομα, λες και δεν μπορούσε να περιμένει να δει μετά στο βίντεο όταν θα μετακόμιζαν στη Γαλιλαία.

Να, τώρα όλοι φαγώθηκαν με τις Δημοτικές. Στην Ελλάδα μετά το ’89 η πολιτική ξυπνάει με τις εκλογές. Και το ενδιαφέρον του λαού κάπως ζωηρεύει. Καθόλου παράξενο, αφού προηγείται λασπολογία, και ο λαός πάντα έχει μια πελώωωρια λαχτάρα για λασπολογία – εξού και οι θεαματικότητες των Survivor, Fame Story κ.λπ. ανεβαίνουν κατακόρυφα με το που θα σκάσει το πρώτο ξεκατίνιασμα στην οθόνη.

Τώρα όλοι αποτιμούν τα εκλογικά αποτελέσματα και τίποτα άλλο. Πάνε οι εποχές που τα think tank των κομμάτων ξημεροβραδιάζονταν ετοιμάζοντας πολιτικό πρόγραμμα. Πλέον η μέριμνά τους επαφιέται στο αν κόψουν πρώτοι το νήμα, οπότε όλες τους οι δαπάνες καταλήγουν σε promotional material. Εποχή της διαφήμισης, της κενοδοξίας και της καινοφάνειας. Το ξέρω, το ξέρω… Αυτοί οι συλλογισμοί είναι λίγο επικίνδυνοι διότι ακροβατούν στα όρια του λαϊκισμού. Και τι να κάνω τώρα; Για μετα-νεοελληνικό πολιτικό λαϊκισμό γράφω, πώς να αποφύγω την παγίδα;

3. Πλατεία Ναβαρίνου και Εξαρχίων
Αυτές, βεβαίως, δεν είναι ειδήσεις. Το παρακάτω είναι είδηση, από αυτές που με ενδιαφέρουν εμένα. Όπως αγκομαχούσα κάτι τρίμηνα να ολοκληρώσω την έρευνά μου για τον εκτός τόπου και χρόνου νόμο 3037/2002, αυτόν που μαζί με τα φρουτάκια απαγόρευε και παιχνίδια τύπου World of Warcraft, και αναρωτιόμουν πώς στα κομμάτια μπορεί μια χώρα με Ευρωπαϊκές φιλοδοξίες και δύο διαφορετικές κυβερνήσεις να εμμένει σε οπισθοδρομικές πολιτικές κόντρα στην Ευρ. Επιτροπή και στη νομοθεσία της Ε.Ε., με ποια πολιτική λογική δηλαδή, μου ήρθε σήμερα το παρακάτω από το Lawnet (το Lawnet το έχω σε υπόληψη γιατί είναι το μοναδικό newsfeed στη διάθεσή μου που δεν με αναγκάζει να μεταφράζω στα ελληνικά!):

Με παραπομπή στο Ευρωδικαστήριο απειλείται η Ελλάδα για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες
Με δεύτερη παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απειλείται η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επειδή δεν έχει ακόμη συμμορφωθεί με παλαιότερη απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία οφείλει να απελευθερώσει πλήρως την αγορά των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, μεταξύ των οποίων και τις υπηρεσίες ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων, δηλαδή τις ψηφιακές επίγειες ραδιομεταδόσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμα κοινοποιήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κανένα μέτρο εφαρμογής της οδηγίας 2002/77/ΕΚ περί απελευθέρωσης των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, παρά το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, τον Απρίλιο του 2005, είχε αποφασίσει πως η Ελλάδα όφειλε να μεταφέρει στο εθνικό της δίκαιο την εν λόγω οδηγία. Ως εκ τούτου, η Κομισιόν απέστειλε τη Δευτέρα στις ελληνικές αρχές επιστολή αιτιολογημένης γνώμης, ζητώντας τη συμμόρφωση της Ελλάδας με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, πριν από τα τέλη Δεκεμβρίου, πράγμα που σημαίνει ότι η Ελλάδα απειλείται με δεύτερη παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και αυτή τη φορά η Επιτροπή μπορεί να ζητήσει από το Ευρωδικαστήριο να της επιβληθεί πρόστιμο. Υπενθυμίζεται ότι η οδηγία 2002/77/ΕΚ της Επιτροπής έχει ως σκοπό να διασφαλίσει την επικράτηση συνθηκών ανταγωνισμού σε όλη την αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ προβλέπει ότι τα κράτη μέλη ενημερώνουν την Επιτροπή, το αργότερο μέχρι τις 24 Ιουλίου 2003, σχετικά με τα μέτρα που έχουν λάβει για να συμμορφωθούν με την οδηγία, περιλαμβανομένων των υπηρεσιών ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων. Όλα τα κράτη μέλη έχουν ενημερώσει την Επιτροπή σχετικά με τα μέτρα μεταφοράς της οδηγίας, πλην της Ελλάδας, η οποία στις 14 Φεβρουαρίου 2006 γνωστοποίησε στην Επιτροπή το νέο της νόμο για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Ωστόσο, οι υπηρεσίες ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων εξαιρούνται ρητώς από το πεδίο εφαρμογής του νέου νόμου, κατά παράβαση της οδηγίας 2002/77/ΕΚ η οποία έχει επεκτείνει την αρχή της πλήρους ελευθέρωσης της αγοράς σε όλες τις υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών, μεταξύ των οποίων και οι υπηρεσίες ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων.

(τα bold δικά μου – πώς λέμε «τα ποτά, δικά μου»)

Άνευ περαιτέρω σχολίων προς το παρόν, καθώς επιστρέφω σε μιάμιση ώρα από μάθημα με περισσότερα…

Advertisements